Sharifa

Sharifa woont alleen in Amsterdam-West en worstelt met een energierekening van 450 euro per maand. In november komen we langs om de oorzaak van haar hoge rekening te onderzoeken. Bij ons eerste bezoek vinden we niet direct een oorzaak. Waar komt dit bedrag toch vandaan?

Wanneer we haar oude koelkast van de muur halen, ontdekken we een kapotte stekkerdoos waar de vonken letterlijk vanaf vliegen. Na het vervangen daalt het sluipverbruik onmiddellijk aanzienlijk!

Vervolgens helpen we Sharifa met het aanmaken van een nieuw e-mailadres en een account bij Vattenfall, zodat ze haar jaarafrekening kan inzien. We laten haar ook twee verschillende meters achter, waaronder een EnergieDisplay, waarmee ze realtime haar energieverbruik kan monitoren.

Bij ons tweede bezoek is Sharifa zichtbaar trots op haar nieuwe inzichten! Ze springt op om haar waterkoker aan te zetten en laat ons enthousiast zien hoe ze het energieverbruik volgt op het display. En met succes: sinds januari betaalt ze ongeveer 70 euro per maand. Op jaarbasis scheelt dat zo’n 4500 euro!

De EnergySocket op haar verouderde koelkast geeft een aanzienlijk hoog verbruik aan. “Bent u al op de hoogte van de witgoedregeling?” vraagt EnergieCoach Jura. Sharifa schudt haar hoofd. “Deze regeling helpt mensen met een stadspas om met korting nieuwe, energiezuinigere koelkasten aan te schaffen. Uw sociaal werker kan u helpen met de mogelijkheden van deze regeling,” vervolgt Jura.

Vanwege Sharifa's gezondheidsproblemen komen haar zoon en de zoon van haar overleden zus vaak langs; ze beschouwt hem als haar eigen zoon. Toen zij een PlayStation kochten, zag Sharifa de kans om eerst het energieverbruik te controleren, met de gevatte opmerking: "Je komt hier voor mij, niet om te spelen. Laten we eens kijken hoeveel energie dat ding van je verbruikt." Gelukkig viel het verbruik mee, en ze kon niet anders dan goedkeurend lachen, zoals alleen een moeder of tante dat kan.

Het is mooi om te zien hoe Sharifa weer regie krijgt over haar uitgaven dankzij de toegankelijke tools die we hebben aangereikt. We geloven dat, door naast de bewoners te staan, samen naar hun behoeften te zoeken en zelfvertrouwen te stimuleren, zij zelf de stappen kunnen zetten.

Een kleine tool of een duwtje in de juiste richting kan van grote impact zijn.

Persoonlijke ontwikkeling is duurzaam en gaat verder dan cijfers; het draait om empowerment en groei.

Vorige
Vorige

Nisa & Noor

Volgende
Volgende

Sylphia